Fotbolls-VM i Ryssland 2018

Fotbolls-VM i Ryssland 2018 stundar, och till mångas glädje är Sverige kvalificerade. En del väntade sig kanske inte att det här skulle ske – i och med att Zlatan Ibrahimovic lade skorna på hyllan – men landslaget visade sig alltså kapabelt. Den första matchen sparkas av klockan 17:00 den 14:e juni (svensk tid). För svensk del börjar mästerskapet lördag den 18:e juni, när de ställs mot Sydkorea.

Urval av arenor

Fotbolls-VM i Ryssland kommer att spelas på 11 olika orter. Arenorna har en varierande kapacitet. Nedan följer ett urval:

  • Luzjnikistadion. Luzjnikistadion är den största idrottsarenan i Ryssland (har plats för över 80 000 åskådare). Den ligger relativt centralt i Moskva, närmare bestämt är det en del av det stora olympiska komplexet. Här finns en rad olika sportarenor för olika idrotter. Arenan har konstgräs som underlag.
  • Krestovskij stadion. Krestovskij stadion ligger strax utanför Sankt Petersburg i västra Ryssland. Bygget var ganska långdraget – man räknade med att arenan skulle stå klar vintern 2008. Det skulle dock dröja till hösten 2016 innan den första matchen spelades. Kommunikationerna hit är något bristfälliga – närmsta tunnelbanestation ligger 2 kilometer bort, och det finns inte kapacitet för särskilt många passagerare heller. I samband med evenamng brukar båtturer anordnas.
  • Kazan Arena. Kazan Arena är en relativt ny arena som öppnades sommaren 2013. Den användes då främst till friidrott, men används idag huvudsakligen för FC Rubin Kazans hemmamatcher, som spelar i Rysslands högstaliga. Arenan har en kapacitet på ca 45 000 åskådare.

Sveriges grupp

För Sveriges del väntar tre tuffa matcher. Tuffast blir kanske den mot regerande världsmästarna Tyskland. De övriga två motståndarna i gruppen är Sydkorea och Mexiko. I seedningsgrupp ett fick man alltså tuffaste möjliga motstånd – i de övriga seedningsgrupperna blev det inte lika tuffa lag.

Bra att känna till för dig som ska se fotbollen på plats

  • Normalt krävs visum för att resa in i Ryssland. Under VM räcker dock ett personligt åskådarpass.
  • UD avråder svenskar från att åka till vissa områden i Ryssland. Avrådan gäller dock inga av spelorterna.
  • Restid till Moskva är ca två timmar med flyg. Till Sankt Petersburg tar det ca en timme.